Як виникли дроби

04.02.2014 14:38

ЯК ВИНИКЛИ ДРОБИ

Як виникли дроби

У країні Математика, там, де ще не ступала нога людини, мешкали цифри. Але вони не мали своїх будиночків і жили в одному тісному помеш­канні, яке збудував старенький дідусь Нуль.

Одного погожого дня дві подружки Одиниця та Двійка вирушили на прогулянку.

  • Мені вже набридло жити в цій старій тіс­ній оселі, — зізналася Одиниця.
  • І мені також, — відповіла Двійка.
  • А давай ми побудуємо свій будинок!
  • О! Це гарна ідея!

І заходилися вони будувати собі нове помеш­кання. Спочатку поміркували, як воно має вигля­дати. А згодом вирішили, що це обов'язково має бути двоповерховий просторий будинок. За по­радами щодо будівництва звернулися до Мінуса. Він надав багато слушних указівок, але найбіль­шу увагу приділив перекриттю між поверхами.

– Перекриття повинно бути міцним і рів­ним, – наголосив Мінус.

Подружки подякували за поради й почали бу­дувати затишну оселю. Завдяки цінним вказів­кам, будівництво проходило швидко й весело.

І ось будинок споруджено. Не сперечаючись вирішили, що Одиниця буде жити на другому поверсі, а Двійка – на першому. І назвали вони свою споруду Дробом.

А згодом такі ж самі дроби почали будувати й інші цифри. Так і виникли звичайні дроби. А згодом з'явилися й десяткові дроби, але це зо­всім інша історія...

Суперечка дробів

Сонце зійшло золоте, пташки дзвінко заспівали, у країні чарівній новий ранок привітали. А країна та чудова називається Математика, й живуть у ній різні знаки і цифри – їх багато так!. Одного разу дроби Правильний і Непра­вильний суперечку завели: хто з них більший, а хто менший, чи вони однакові. До королеви Арифметики дроби вирішили піти, щоб на запитання своє відповідь знайти. Коли вони дійшли до замку, королева їх зустріла, привіталась і до зали гостей запросила. У палаці дроби разом по­чали розповідати:

  • Ми посперечалися й хочемо відповідь діс­тати!
  • А питання в нас таке, – сказав дріб Правильний, – хто з нас більший, а хто менший, чи, може, ми однакові?

Королева відповіла:

  • Запам'ятайте, дріб неправильний завжди більший, ніж правильний!

Дроби «дякуємо» сказали і правила вчити стали.

Важлива цифра

Ось круглий Нуль, або нічого. Послухайте казочку про нього.

Веселий Нуль прошепотів Двійці:

  • З тобою поруч я б хотів постояти, сестрице! Та Двійка каже:
  • Ні! Ти Нуль — число нікчемне. Не стій зі мною поруч, мені це неприємно!

А нуль на це:

    – Я знаю сам, що в світі значу мало...

І, засумувавши, покотився в куточок.

Тим часом на сторінці підручника з математики зустрілися десяткові дроби 3,2 і 3,198 і засперечалися, хто з них більший. Довго вони переставляли знаки «<» та «>» то в один бік, то в інший. Та нарешті ціла частина цих дробів Трійка порадила звернутися до Королеви Математики. Королева, вислухавши, наказала своїм слугам – звичайним дробам, терміново відшукати Нуля та його брата-близнюка. Довго довелося слугам бігати сторінками підручника. Та все ж таки відшукали вони сумного й невеселого Нуля і привели його до королеви Математики.

Королева попросила Нуля стати зі своїм бра­том біля Двійки і наказала дотримуватися тако­го правила:

– Щоб порівняти два десяткових дроби з од­наковими цілими частинами, треба за допомогою приписування нулів праворуч зрівняти кількість цифр у дробових частинах, після чого порівняти здобуті дроби.

Дуже швидко десяткові дроби 3,200 і 3,198 визначили, хто з них більший. А Двійка перепросила Нуля. Королева Математика подякувала Нулю та нагородила медаллю «Важлива цифра математики».